Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως αποτελώντας σημαντικό δημόσιο υγειονομικό πρόβλημα παγκοσμίως. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει συσχετισθεί με τον δυτικό τρόπο διατροφής με κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, κατανάλωση κόκκινου κρέατος και δίαιτα πτωχή σε όσπρια λαχανικά και φρούτα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια του, κάτι που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση. Καθώς προχωράει η νόσος, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους.
Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια με την κολονοσκόπηση και την λήψη βιοψιών. Η κολονοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται προληπτικά από την ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνεται ανάλογα με τα ευρήματα ανά 2, 5 έτη. Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και μοριακά στοχευμένη θεραπεία.
Ένα 10-15% των κολοορθικών καρκίνων μπορεί να παρουσιάζουν μεταλλάξεις σε μία σειρά από γονίδια και να παρουσιάζουν μικροδορυφορική αστάθεια ( MSI ) και να πάρουν με εξαιρετικά αποτελέσματα ανοσοθεραπεία. Επίσης νέες ενδείξεις παίρνουν φάρμακα για νέες μεταλλάξεις ( Her 2, BRAF ).